Odaberite jezik:

Bosanski jezik Engleski jezik

Šta koji cvijet znači

Objavljeno: 25/07/2019

Sigurno ste se mnogo puta pitali: "Koji cvijet da poklonim? Šta znači kada poklonim žutu ružu, ljiljan, orhideju?". Ono što svakako treba da bude jasno jeste da je cvijet divan znak pažnje, koji god bio i koje god boje bio. Ali za one malo sujevjernije, evo nekoliko značenja cvijeća i njegove boje.



Šta predstavlja crvena ruža?

- Ovo svi znaju. Crvena ruža označava ljubav. Poklanjate je osobi do koje vam je stalo. Crvena ruža je idealan poklon za djevojku, mamu, sestru, baku...



Šta predstavlja žuta ruža?

- U prošlosti je važilo pravilo kada vam neko pokloni žutu ružu to znači da je ljubomoran i da vam zavidi. Danas žuta ruža znači prijateljstvo.



Šta predstavlja bijela ruža?

- Osnovno znaćenje bijelih ruža predstavlja nevinost i naklonost. Poklanjate je kada nekome hoćete da kažete da ga poštujete. Bijele ruže su cvijet koji se poklanja za vjenčanja ili godišnjice.



Šta predstavlja ljiljan?

- Ljiljan slično kao bijela ruža označava simbol nevinosti, ljepote, naklonosti, rađanja... Često se poklanja na vjenčanjima, ali je jako dobar poklon i za rođenja. Sa ljiljanom ne možete pogriješiti.



Šta predstavlja karanfil?

– Karanfil često simbolizuje požudu. Crveni karanfil predstavlja ljubav, čežnju i zaljubljenost. Bijeli karanfil označava nevinost. Žuti karanfil poklanjate kada želite da kažete nekoj osobi da vas je razočarala. Ako na poklon dobijete roze karanfil, neko hoće da vam kaže da ćete zauvijek biti prijatelji, ili da će zauvijek biti zaljubljen u vas, na vama je da otkijete.



Šta predstavlja orhideja?

- Orhideja predstavlja ljubav, romansku, erotiku i ljepotu. Često se poklanja porodiljama i bolesnicima kako bi im se poželio brz oporavak. Bijela orhideja je pravi poklon za damu kojoj hoćete da kažete da je elegantna i da joj se divite. Ćesto se poklanja mami ili svekrvi.



Šta predstavlja gerber?

- Gerberi označavaju zahvalnost, prijateljstvo i snagu te su zbog toga idealan poklon za prijatelje. Boja gerbera ne utiče mnogo na njegovo značenje, svi uglavnom prenose sličnu poruku "Hvala ti što postojiš".



Šta predstavlja lizijantus?

- Lizijantus simbolizuje poštovanje, zahvalnost i harizmu. Mnoge djevojke se dive ovom cvijetu.



Šta predstavljaju margarete?

- Margarete simbolizuju zdravlje, optimizam i dug život. Često se koristi za dekorisanje vjenčanja i ostalih svečanosti.



Šta predstavljaju hrizanteme?

-Crvena hrizantema označava ljubav, bijela je simbol predanosti i odanosti, a  žuta žaljenje i tugu.